Diós tallér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 150 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 tasak (10g) vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek rum
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csapott kk őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 ek rum vagy diólikőr
A mázhoz:
- 2 ek kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 ek citromlé
- 40 szem felezett dió
Elkészítése:
Hagyjuk a vajat/margarint szobahőmérsékleten meglágyulni, majd tegyük egy tálba tesszük, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel keverjük össze.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk és összedolgozzuk. Cipót gyúrunk belőle, lefedjük és fél órára pihenni hagyjuk.
A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját és a fahéjat.
Beletesszük a darált diót. 1 perc után levesszük a tűzről és megvárjuk míg kihűl.
Két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk őket és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon, 10-12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy a tepsin hűljön ki.
A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, majd a maradék porcukrot is hozzáadjuk. Belemártogatjuk a tallérok felét, majd belenyomunk a közepükbe egy-egy diószemet. Kitámasztott, kikapcsolt sütőbe tesszük és hagyjuk, hogy fényesre száradjanak. Hozzáadjuk a diókrémhez a rumot/diólikőrt, a masszából teszünk minden sima korong közepére, majd a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után a legjobb.