Diós tallér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:

  • 150 g vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10g) vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek rum
  • 400 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor

A töltelékhez:

  • 1 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csapott kk őrölt fahéj
  • 120 g darált dió
  • 2 ek rum vagy diólikőr

A mázhoz:

  • 2 ek kakaó
  • 100 g porcukor
  • 1/2 tojásfehérje
  • 1 ek citromlé
  • 40 szem felezett dió

Elkészítése:
Hagyjuk a vajat/margarint szobahőmérsékleten meglágyulni, majd tegyük egy tálba tesszük, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel keverjük össze.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk és összedolgozzuk. Cipót gyúrunk belőle, lefedjük és fél órára pihenni hagyjuk.
A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját és a fahéjat.
Beletesszük a darált diót. 1 perc után levesszük a tűzről és megvárjuk míg kihűl.
Két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk őket és 180 °C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon, 10-12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy a tepsin hűljön ki.
A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet. Simára keverjük, majd a maradék porcukrot is hozzáadjuk. Belemártogatjuk a tallérok felét, majd belenyomunk a közepükbe egy-egy diószemet. Kitámasztott, kikapcsolt sütőbe tesszük és hagyjuk, hogy fényesre száradjanak. Hozzáadjuk a diókrémhez a rumot/diólikőrt, a masszából teszünk minden sima korong közepére, majd a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után a legjobb.