Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit főzzek szombaton? – 10 könnyen elkészíthető recept a családi ebédhez

Dátum: 2024-09-13 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha valami különleges hétvégi ebédre vágysz, amely ízletes és változatos, akkor az alábbi tíz recept segít összeállítani egy tökéletes menüt. A levesekkel kezdve, a laktató főételeken át egészen a desszertekig minden megtalálható, amivel elkápráztathatod a családot. Három leves, négy különböző főétel, és három desszert gondoskodik arról, hogy mindenki elégedetten dőljön hátra az ebéd után. Ha pedig vegán opcióra van szükséged, azt is könnyedén beillesztheted a menübe!




  • Kezdheted az ebédet egy könnyű sütőtökkrémlevessel, amely selymes, lágy textúrájával tökéletes kezdése lehet az étkezésnek. A fűszerekkel gazdagított, krémes gombaleves szintén kiváló választás, ha valami tartalmasabbra vágysz. A hagyományos vonalat képviselő házi májgaluskás húsleves pedig garantáltan mindenkit felmelegít és jóllakat.

    A főételek között ott van a fűszeres, magyaros bácskai csirkemáj, ami gyorsan elkészíthető, de ízében gazdag és laktató fogás. A bakonyi sertésszelet egy igazi magyar klasszikus, gombás-tejfölös szósszal, amely tökéletesen illik a sertéshúshoz. A savanyú káposztás rakott krumpli egy különleges csavart ad az ismert ételnek, ahol a savanyú káposzta frissessége emeli ki a fogást. A tejszínes-gombás-birsalmás szószban sült csirkecomb pedig igazi különlegesség, amely a hétvégi menü csúcspontja lehet.

    És ha egy vegán opcióra vágysz, az édes-savanyú ropogós tofu tökéletes választás. A tofu ropogósra sütve, édes-savanyú mártással megbolondítva nemcsak egészséges, de hihetetlenül finom fogás is, amely bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthető.

    A desszertek közül egy klasszikus, puha almás pite mindig tökéletes választás. A rumos-körtés pudingpite egy különlegesebb, aromás desszert, ami izgalmas zárása lehet az ebédnek. Végül, a sütőtökös-fahéjas csiga a tökéletes őszi desszert, ami egyszerre könnyed és fűszeres, mindenki kedvence lesz.

    Ezekkel a receptekkel a szombati ebéd igazi kulináris élmény lesz, és garantáltan mindenki megtalálja a kedvencét az asztalon!

    A leves:  Sütőtök krémleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sütőtök
    • 50 g vaj
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • szerecsendió
    • gyömbér
    • citromlé

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    B leves: Gombakrém leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg gomba
    • 1 fej vöröshagyma
    • 0,5 dl olaj
    • 3 dkg vaj
    • 2 dl tejszín
    • só, bors

    A tálaláshoz:

    • 1 ek tejföl
    • pirítós

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    C leves:  Húsleves házi májgaluskával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg csirkeaprólék
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 zellergumó
    • 1 paprika
    • 20 dkg zöldborsó
    • 1 csokor vágott petrezselyemzöld
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1 ek házi ételízesítő

    A májgaluskához:

    • 3 db csirkemáj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 fej hagyma finomra reszelve
    • 4 evőkanál zsemlemorzsa (kb)
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    A főétel:  Bácskai csirkemáj recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
    • 2 vöröshagyma
    • 3-4 nagyobb húsos zöldpaprika (tévépaprika)
    • 2-3 közepes paradicsom
    • 4 evőkanál olaj
    • kb. 1 kiskanál só
    • fél kiskanál őrölt fekete bors
    • fél kiskanál majoránna
    • 1 púpozott kiskanál házi pirospaprika
    • 1 kisebb hegyes csípős paprika

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    B főétel: Bakonyi sertésszelet recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéskaraj
    • kb 15 dkg füstölt kenyérszalonna
    • 1 fej vöröshagyma
    • kb 25 dkg gomba (csiperke)
    • piros őrölt fűszerpaprika (ízlés szerint)
    • 1,5 dl tejföl
    • 1 ek liszt
    • 2 db zöldpaprika
    • 2 db paradicsom
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt bors (ízlés szerint)
    • sertészsír
    • víz
    • penne száraztészta

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    C főétel: Savanyú káposztás rakott krumpli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg fehér édesburgonya
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 50 dkg savanyú káposzta
    • 5-10 dkg (cheddar) sajt

    A töltelékhez:

    • 50 dkg darált hús
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
    • 2-3 evőkanál zsír (mindegy milyen)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg totu (krémes állagban)
    • 1 evőkanál citromlé
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    D főétel:  Sült csirke tejszínes gombás birsalmaszósszal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4 csirkecomb
    • só, citrombors

    Mártás:

    • 50 dkg csiperkegomba
    • 2 birsalma
    • 3 ek cukor
    • 2-3 szegfűszeg
    • 1 púpozott ek liszt
    • 2 dl tejszín (30-os)
    • 3 dl csirkealaplé
    • 2 ek vaj
    • 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld
    • ízlés szerint só, őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Vegán főétel: Édes-savanyú ropogós tofu recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 400 ml ananászlé
    • 100 ml rizsecet
    • 120 ml ketchup
    • 140 g barna cukor vagy édesítő
    • 2 cm gyömbér
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 fej lilahagyma
    • 1 piros húsú paprika
    • 2 tömb füstölt tofu
    • 3 evőkanál kukoricakeményítő vagy kukoricaliszt
    • 1 teáskanál vöröshagyma por
    • 1 teáskanál fokhagyma por
    • 1 doboz ananász konzerv
    • chilipehely ízlés szerint
    • kevés olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    A desszert:  Puha, omlós almás pite recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 15 dkg margarin
    • 3 dkg élesztő
    • 30 dkg liszt
    • 50 ml tej
    • 1 kk cukor
    • csipet só

    Tetejére:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelék:

    • 1,5 kg alma
    • cukor ízlés szerint
    • 1 kk őrölt fahéj
    • 40 g vaníliás pudingpor
    • 1 ek zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    B desszert:  Rumos-körtés pudingpite recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 20 dkg liszt mínusz 2 ek :)
    • 2 ek kakaópor
    • csipet só
    • 2 ek porcukor
    • 10 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • szükség esetén víz
    • 3 szép, nagy lédús körte
    • (vagy 5 kicsi)
    • 1 tk vaj
    • 2 ek cukor
    • 0,5 dl rum

    Vaníliás krémhez:

    • 2 dl habtejszín
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 15 dkg cukor
    • 1 tk vanília kivonat

    A habhoz:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • csipet só
    • 2 ek porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    C desszert:  Sütőtökös-fahéjas csiga recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 250 g sült sütőtökpüré
    • 45 g olvasztott vaj
    • 50-60 dkg finomliszt
    • csipet só
    • 1 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Kenéshez:

    • 5-7 dkg olvasztott vaj
    • 10 dkg (barna)cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 0,5 kk őrölt szerecsendió

    Tetejére:

    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 10 dkg mascarpone

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá