Gombakrém leves recept
Hozzávalók:
- 1 kg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 dl olaj
- 3 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- só, bors
A tálaláshoz:
- 1 ek tejföl
- pirítós
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a gombákat, egy pár darabot tegyünk félre a találaláshoz, a maradékot pedig vágjuk fel.
A vöröshagymát aprítsuk fel, majd egy serpenyőben, forró olajon pirítsuk meg. Ezt követően adjuk hozzá a felvágott gombát, és pirítsuk egy kis ideig. Öntsünk rá 1 liter vizet, sózzuk és borsozzuk meg, majd főzzük 10 percig.
Eközben az eltenni kívánt gombákat szeleteljük fel, és vajon pirítsuk meg aranybarnára. Fűszerezzük sóval és borssal.
Végül, pürésítsük le a levest egy botmixerrel, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk fel újra.
Tálaljuk pirítóssal, egy kis tejföllel és a vajon megpirított gombával.
Miért egyem?
A gombák magas vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. Különösen a B-vitaminokban (pl. niacin és riboflavin) és a szelénben gazdagok.
A gombakrémleves jó választás azok számára, akik kalória-csökkentett étrendet követnek, mivel általában alacsony kalóriatartalmú, miközben mégis laktató.
A gombák rostban gazdagok, amely segíti az emésztést és támogatja az egészséges bélflóra fenntartását.