Gombakrém leves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 1 ek tejföl
  • pirítós

Elkészítése:

Tisztítsuk meg a gombákat, egy pár darabot tegyünk félre a találaláshoz, a maradékot pedig vágjuk fel.

A vöröshagymát aprítsuk fel, majd egy serpenyőben, forró olajon pirítsuk meg. Ezt követően adjuk hozzá a felvágott gombát, és pirítsuk egy kis ideig. Öntsünk rá 1 liter vizet, sózzuk és borsozzuk meg, majd főzzük 10 percig.

Eközben az eltenni kívánt gombákat szeleteljük fel, és vajon pirítsuk meg aranybarnára. Fűszerezzük sóval és borssal.

Végül, pürésítsük le a levest egy botmixerrel, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk fel újra.

Tálaljuk pirítóssal, egy kis tejföllel és a vajon megpirított gombával.

Miért egyem?

A gombák magas vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. Különösen a B-vitaminokban (pl. niacin és riboflavin) és a szelénben gazdagok.

A gombakrémleves jó választás azok számára, akik kalória-csökkentett étrendet követnek, mivel általában alacsony kalóriatartalmú, miközben mégis laktató.

A gombák rostban gazdagok, amely segíti az emésztést és támogatja az egészséges bélflóra fenntartását.