Sütőtök krémleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 50 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- szerecsendió
- gyömbér
- citromlé
Hozzávalók:
Kezdjük azzal, hogy a sütőtököt kockákra vágjuk és bedobjuk egy 200 fokra előmelegített sütőbe. Várjuk meg, amíg megpuhul, aztán szedjük le a héját.
Közben vegyünk egy lábast, olvasszuk benne a vajat. Pároljuk üvegesre a hagymát és fokhagymát, aztán fűszerezzük sóval, borssal. Jöhet rá a frissen reszelt szerecsendió és gyömbér.
Kavargatva pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a sütőtök pürét. Adjunk hozzá 1 liter vizet, vagy zöldség alaplevet, forraljuk fel és turmixoljuk simára. A végén cseppentsünk bele egy kis citrom, vagy limelevet.
Amikor tálaljuk, ne felejtsük el a pirított tökmaggal megszórni.
Ha egy kis extra ízre vágysz vagy a húsos falatokat kedveled, nyugodtan dobd fel a levest pirított baconnal vagy kolbász karikákkal! Nem csak különleges ízhatást adnak a levesnek, hanem még tartalmasabbá is teszik.
Tipp:
A sütőtök nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, segítve ezzel a látásunkat és az immunrendszerünk erősítését.
A sütőtök alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, ami elősegíti az emésztést és segít a teltségérzet kialakításában.
Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, káliumot és magnéziumot. Tehát ha sütőtököt eszünk, nem csak egy finom ételt fogyasztunk el, hanem hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez is! 🎃🍂