Sütőtök krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 50 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • szerecsendió
  • gyömbér
  • citromlé

Hozzávalók:

Kezdjük azzal, hogy a sütőtököt kockákra vágjuk és bedobjuk egy 200 fokra előmelegített sütőbe. Várjuk meg, amíg megpuhul, aztán szedjük le a héját.

Közben vegyünk egy lábast, olvasszuk benne a vajat. Pároljuk üvegesre a hagymát és fokhagymát, aztán fűszerezzük sóval, borssal. Jöhet rá a frissen reszelt szerecsendió és gyömbér.

Kavargatva pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a sütőtök pürét. Adjunk hozzá 1 liter vizet, vagy zöldség alaplevet, forraljuk fel és turmixoljuk simára. A végén cseppentsünk bele egy kis citrom, vagy limelevet.

Amikor tálaljuk, ne felejtsük el a pirított tökmaggal megszórni.

Ha egy kis extra ízre vágysz vagy a húsos falatokat kedveled, nyugodtan dobd fel a levest pirított baconnal vagy kolbász karikákkal! Nem csak különleges ízhatást adnak a levesnek, hanem még tartalmasabbá is teszik.

Tipp:

A sütőtök nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, segítve ezzel a látásunkat és az immunrendszerünk erősítését.

A sütőtök alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, ami elősegíti az emésztést és segít a teltségérzet kialakításában.

Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, káliumot és magnéziumot. Tehát ha sütőtököt eszünk, nem csak egy finom ételt fogyasztunk el, hanem hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez is! 🎃🍂