Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói torta recept

Somlói torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Sárga piskóta:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek cukor
    • 3 evőkanál finomliszt

    Diós piskóta:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek cukor
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 2 dkg dió (darált)

    Kakaós piskóta:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek cukor
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 1 ek cukrozatlan kakaópor

    Szirup:

    • 1 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • 5 dkg mazsola
    • 3 ek rum
    • 1 citrom reszelt héja

    Krém:

    • 2 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
    • 8 dl tej
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 6 g zselatin

    Díszítés:

    • 5 dl habtejszín
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 1 ek napraforgó olaj

    Elkészítése:

    Egyenként megsütjük a piskótákat. A tojásokat szétválkasztjuk. A sárgákat a cukorral jól kihabosítjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük óvatosan a kihabosított sárkáat is, végül a lisztet is beleszitáljuk (a kakaóshoz a liszten kívül még a kakóport, a dióshoz pedig a diót tesszük hozzá), majd óvatosan beleforgatjuk a habba.

    A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük külön-külön a piskótákat, majd kihűtjük.

    A szirup hozzávalóit összeforraljuk, majd kihűtjük.

    A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.

    A pudingporokat a tojássárgákkal, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és lángelosztót alá téve sűrűre főzzük.

    A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.

    Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.

    A torta oldalát darált dióval panírozzuk.

    A tejszínhabot felverjük és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körben a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).

    A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl mikróban) és a torta tetejére csorgatjuk.

    Jót tesz a tortának, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá