Somlói torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Somlói torta

Hozzávalók:
Sárga piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 evőkanál finomliszt

Diós piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dkg dió (darált)

Kakaós piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

Szirup:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek rum
  • 1 citrom reszelt héja

Krém:

  • 2 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
  • 8 dl tej
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 g zselatin

Díszítés:

  • 5 dl habtejszín
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

Egyenként megsütjük a piskótákat. A tojásokat szétválkasztjuk. A sárgákat a cukorral jól kihabosítjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük óvatosan a kihabosított sárkáat is, végül a lisztet is beleszitáljuk (a kakaóshoz a liszten kívül még a kakóport, a dióshoz pedig a diót tesszük hozzá), majd óvatosan beleforgatjuk a habba.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük külön-külön a piskótákat, majd kihűtjük.

A szirup hozzávalóit összeforraljuk, majd kihűtjük.

A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.

A pudingporokat a tojássárgákkal, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és lángelosztót alá téve sűrűre főzzük.

A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.

Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.

A torta oldalát darált dióval panírozzuk.

A tejszínhabot felverjük és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körben a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).

A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl mikróban) és a torta tetejére csorgatjuk.

Jót tesz a tortának, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig.