Norvég almatorta recept
Hozzávalók:
A tortához
- 125 g kristálycukor
- 125 g vaj
- 125 g búzaliszt (BL55)
- 10 g vaníliás cukor – bourbon
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes, “M”-es méretű)
- 1 teáskanál sütőpor
- citrom reszelt héja
- 2 db alma
A tetejére szóráshoz
- 12 g kristálycukor
- 2 g fahéj (őrölt)
Elkészítése
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra, és egy 18 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába csíptessünk szilikonos sütőpapírt.
A vajat a kristálycukorral, a citromhéjjal, és a vaníliás cukorral habosítsuk fel.
Ez idő alatt az almákat hámozzuk meg, vegyük ki a magházat, majd cikkezzük fel.
Ha felhabosodott a vaj, egyenként, további folyamatos habosítás mellett csurgassuk hozzá a tojásokat.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, és ha a vajhoz hozzáadtuk a tojásokat, forgassuk bele a sütőporos lisztet is a keverékbe.
Az így kapott masszát szedjük a kipapírozott sütőformába, és egyenletesen kenjük el.
Most minél sűrűbben, az élükkel lefelé nyomkodjuk a masszába az almákat, végül hintsük meg az egészet fahéjas cukorral.
A tortát légkeveréses sütőben 180 C-on kb. 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Kihűlés után szeleteljük.
Tipp:
Tipp! Ugyanezt a mennyiségű tésztát süthetjük laposabbra is 22-26 cm átmérőjű formában 3-4 szem almával, ez esetben azonban csökken a sütési idő!