Norvég almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tortához

  • 125 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 125 g búzaliszt (BL55)
  • 10 g vaníliás cukor – bourbon
  • 2 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • citrom reszelt héja
  • 2 db alma

A tetejére szóráshoz

  • 12 g kristálycukor
  • 2 g fahéj (őrölt)

Elkészítése

A sütőt melegítsük elő 180 C-ra, és egy 18 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába csíptessünk szilikonos sütőpapírt.

A vajat a kristálycukorral, a citromhéjjal, és a vaníliás cukorral habosítsuk fel.

Ez idő alatt az almákat hámozzuk meg, vegyük ki a magházat, majd cikkezzük fel.

Ha felhabosodott a vaj, egyenként, további folyamatos habosítás mellett csurgassuk hozzá a tojásokat.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, és ha a vajhoz hozzáadtuk a tojásokat, forgassuk bele a sütőporos lisztet is a keverékbe.

Az így kapott masszát szedjük a kipapírozott sütőformába, és egyenletesen kenjük el.

Most minél sűrűbben, az élükkel lefelé nyomkodjuk a masszába az almákat, végül hintsük meg az egészet fahéjas cukorral.

A tortát légkeveréses sütőben 180 C-on kb. 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Kihűlés után szeleteljük.

Tipp:

Tipp! Ugyanezt a mennyiségű tésztát süthetjük laposabbra is 22-26 cm átmérőjű formában 3-4 szem almával, ez esetben azonban csökken a sütési idő!