New York sajttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg darált keksz
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek rumaroma
- 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 1 db 3 az 1-ben kávé 2-2,5 dl langyos vízben feloldva
- vaj a forma kikenéséhez
Krémhez:
- 65 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejföl
- 5 dkg sótlan mogyoró
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Először elkészítjük a torta tésztáját. Ehhez a vajat felmelegítjük, kicsit visszahűtjük és összekeverjük a darált keksszel, porcukorral, rumaromával, kakaóporral és a feloldott kávéval (Annyi kávét adjunk hozz, hogy jól formázható legyen a massza).
Egy 24 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal és az aljába nyomkodjuk a vajas-kekszes tésztát. Betesszük a sütőbe és 5 perc alatt aranysárgára sütjük.
Alacsony fordulatszámon elektromos mixerrel keverjük simára a sajtkrémet a cukorral, a tejföllel és a liszttel. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliát, majd egyenként a tojásokat is. Amikor már az összes hozzávaló benne van, még kicsit keverünk rajta.
Ha kihűlt a tortalap, akkor öntsük, egyengessük rá a sajtkrémet, mogyoróval egyenletesen hintsük meg tetejét.
Az előmelegített sütőben 160 fokra visszavéve a hőmérsékletet körülbelül 50 percig süssük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe még kissé nedves. Zárjuk el a sütőt és nyitott sütőajtó mellett várjuk meg, amíg kihűl, csak utána vegyük ki.
A kihűlt tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.
Tipp:
Adhatunk hozzá epres vagy áfonyás öntetet. Én tejszínhabbal és marcipánnal díszítettem, születésnapi tortának!