New York sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
New York sajttorta

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 35 dkg darált keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek rumaroma
  • 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 db 3 az 1-ben kávé 2-2,5 dl langyos vízben feloldva
  • vaj a forma kikenéséhez

Krémhez:

  • 65 dkg natúr krémsajt
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 rúd vanília kikapart magja vagy aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg sótlan mogyoró

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

Először elkészítjük a torta tésztáját. Ehhez a vajat felmelegítjük, kicsit visszahűtjük és összekeverjük a darált keksszel, porcukorral, rumaromával, kakaóporral és a feloldott kávéval (Annyi kávét adjunk hozz, hogy jól formázható legyen a massza).

Egy 24 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal és az aljába nyomkodjuk a vajas-kekszes tésztát. Betesszük a sütőbe és 5 perc alatt aranysárgára sütjük.

Alacsony fordulatszámon elektromos mixerrel keverjük simára a sajtkrémet a cukorral, a tejföllel és a liszttel. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliát, majd egyenként a tojásokat is. Amikor már az összes hozzávaló benne van, még kicsit keverünk rajta.

Ha kihűlt a tortalap, akkor öntsük, egyengessük rá a sajtkrémet, mogyoróval egyenletesen hintsük meg tetejét.

Az előmelegített sütőben 160 fokra visszavéve a hőmérsékletet körülbelül 50 percig süssük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe még kissé nedves. Zárjuk el a sütőt és nyitott sütőajtó mellett várjuk meg, amíg kihűl, csak utána vegyük ki.

A kihűlt tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.

Tipp:

Adhatunk hozzá epres vagy áfonyás öntetet. Én tejszínhabbal és marcipánnal díszítettem, születésnapi tortának!