New York-i sajttorta recept
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
- 20 dkg darált keksz (Albert keksz)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 4 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg liszt
- 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve és héja
- 50 dkg natúr sajtkrém (mascarpone a legjobb)
A tetejére:
- 3 dl tejföl (20%-os)
- 2 teáskanál cukor
- 1 negyed citrom leve
A New York-i sajttorta alapjának elkészítéséhez olvasszuk meg a vajat, és keverjük össze a darált keksszel és a cukorral. Az alap elkészítéséhez bármilyen keksz jó, talán az itthon kapható kekszek közül az Albert keksz a legjobb, amelyet szalvétában, konyharuhában, vagy bármilyen módon daráljunk le. A vajas-kekszes masszát végül egyenletesen egyengessünk el egy kerek tortaformában, és 180 fokon süssük mindössze 5 percig, de a tortaformából ezután ne vegyük ki.
A töltelék elkészítéséhez a vajat és a cukrot keverjük jó habosra, majd keverjük hozzájuk a felvert tojásokat, végül adjuk hozzájuk a lisztet, a citrom levet és héjat, valamint a vanília kivonatot. Ha ezekből a hozzávalókból homogén masszát kevertünk, akkor adjuk hozzá a natúr sajtkrémet.
A tölteléket ezt követően kenjük a félig megsült kekszes alapra, majd tegyük be a már csak 160 foka felmelegített sütőbe 1 órára.
A sajttorta tetejére való krém elkészítéséhez csak keverjük össze a tejfölt, a cukrot és a citromlevet, majd kenjük rá a megsült sajttortára. Közben újra melegítsük vissza a sütőt 180 fokra, és tegyük vissza 5 percre a sajttortát, hogy a „topping” is megsüljön rajta egy kicsit.
A New York-i sajttortát a tortaformában hagyjuk kihűlni, majd ugyanígy tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, de leginkább egy éjszakára. Ezt követően a tortaformát óvatosan vegyük le, és szépen szeletelve kínáljuk.