New York-i sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

  • 20 dkg darált keksz (Albert keksz)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 4 felvert tojás
  • 3 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 50 dkg natúr sajtkrém (mascarpone a legjobb)

A tetejére:

  • 3 dl tejföl (20%-os)
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 negyed citrom leve

Elkészítése:

A New York-i sajttorta alapjának elkészítéséhez olvasszuk meg a vajat, és keverjük össze a darált keksszel és a cukorral. Bármilyen keksz jó hozzá, de talán az itthon kapható kekszek közül az Albert keksz a legjobb. A kekszet szalvétában, konyharuhában vagy bármilyen módon daráljuk le. Az így elkészült vajas-kekszes masszát egyenletesen nyomkodjuk bele egy kerek tortaformába, majd 180 fokon süssük mindössze 5 percig. A tortaformából ne vegyük ki az alapot, hagyjuk benne.

A töltelék elkészítéséhez keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásokat. Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, a citrom levét és reszelt héját, valamint a vaníliakivonatot. Ha ezekből a hozzávalókból sima, homogén masszát kaptunk, keverjük bele a natúr sajtkrémet.

A tölteléket egyenletesen simítsuk rá a félig megsült kekszes alapra, majd tegyük be a sütőt 160 fokra, és süssük 1 órán keresztül.

A sajttorta tetejére való krémhez keverjük össze a tejfölt, a cukrot és a citromlevet, majd kenjük rá a megsült sajttortára. A sütőt ismét melegítsük fel 180 fokra, és tegyük vissza a tortát 5 percre, hogy a “topping” kissé megsüljön.

Hagyjuk a sajttortát a tortaformában teljesen kihűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk hűlni. Miután kihűlt, óvatosan vegyük le a tortaformát, és szépen szeletelve kínáljuk.