Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellás almás sajttorta recept

Karamellás almás sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 15 dkg keksz
    • 5 dkg darált dió
    • 10 dkg barnacukor
    • 7 ek olvasztott vaj
    • 1 kiskanál őrölt fahéj

    Sajtkrém:

    • 65-70 dkg sajtkrém
    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg barnacukor
    • 1 rúd vanília kikapart magja
    • csipet só
    • 1,2 dl tejszín
    • 1 citrom reszelt héja

    Almás feltét:

    • 5-6 dl almalé
    • 5 dkg cukor
    • 1 ek hideg vaj
    • 6 db alma hámozva, vékonyra szeletelve
    • +1 nagy marék dió a tetejére

    Elkészítése:

    Egy 22-23 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk.

    A kekszet, diót, barnacukrot, fahéjat egy mixerbe rakjuk és összedaráljuk.

    Hozzáadjuk az olvasztott vajat, összekeverjük és az előkészített forma alján egyenletesen eloszlatjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütjük.

    A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
    A szobahőmérsékletű sajtkrémet elkeverjük a barnacukorral, a tejszínnel, vaníliával, csipet sóval és a reszelt citrom héjával.

    Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, selymes krémet keverünk beleőle egy kézi habverővel. Az elősütött tésztára öntjük a sajtkrémet.

    Ha kapcsos formát használtunk, akkor a forma alját becsomagoljuk alufóliával, így megakadályozzuk, hogy a víz belefolyjon.

    Egy magas falú tepsibe rakjuk az elkészített tortát, majd felöntjük forró vízzel. Az előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük.

    A sütési idő letelte után a sütő oldalát kitámasztjuk egy fakanállal és további 1 órát hagyjuk a gőzfürdőben.

    Ezután 2 órát szobahőmérsékleten hűtjük, majd min. 4 órára hűtőbe rakjuk lefedve, de az a legjobb, ha 12 órát pihentetjük.

    Közvetlenül a tálalás előtt készítjük el az almás feltétet. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, a magházat kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk.

    Egy edénybe felforraljuk az almalevet és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, amikor elolvadt belerakjuk az előkészített almát.

    Ha több szószt szeretnénk, akkor használjunk 6 dl almalevet. Időnként megkeverve pároljuk, karamellizáljuk.

    Addig főzzük amíg az alma a felére esik össze, és puha lesz. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük.

    Egy jó nagy marék dióval megszórjuk, tálaljuk.

    A diót ízletesebbé tehetjük, ha egy serpenyőben vagy a sütőben pár percig pirítjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá