Karamellás almás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 dkg keksz
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg barnacukor
  • 7 ek olvasztott vaj
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

Sajtkrém:

  • 65-70 dkg sajtkrém
  • 4 db tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja

Almás feltét:

  • 5-6 dl almalé
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek hideg vaj
  • 6 db alma hámozva, vékonyra szeletelve
  • +1 nagy marék dió a tetejére

Elkészítése:

Egy 22-23 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk.

A kekszet, diót, barnacukrot, fahéjat egy mixerbe rakjuk és összedaráljuk.

Hozzáadjuk az olvasztott vajat, összekeverjük és az előkészített forma alján egyenletesen eloszlatjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütjük.

A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A szobahőmérsékletű sajtkrémet elkeverjük a barnacukorral, a tejszínnel, vaníliával, csipet sóval és a reszelt citrom héjával.

Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, selymes krémet keverünk beleőle egy kézi habverővel. Az elősütött tésztára öntjük a sajtkrémet.

Ha kapcsos formát használtunk, akkor a forma alját becsomagoljuk alufóliával, így megakadályozzuk, hogy a víz belefolyjon.

Egy magas falú tepsibe rakjuk az elkészített tortát, majd felöntjük forró vízzel. Az előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük.

A sütési idő letelte után a sütő oldalát kitámasztjuk egy fakanállal és további 1 órát hagyjuk a gőzfürdőben.

Ezután 2 órát szobahőmérsékleten hűtjük, majd min. 4 órára hűtőbe rakjuk lefedve, de az a legjobb, ha 12 órát pihentetjük.

Közvetlenül a tálalás előtt készítjük el az almás feltétet. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, a magházat kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk.

Egy edénybe felforraljuk az almalevet és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, amikor elolvadt belerakjuk az előkészített almát.

Ha több szószt szeretnénk, akkor használjunk 6 dl almalevet. Időnként megkeverve pároljuk, karamellizáljuk.

Addig főzzük amíg az alma a felére esik össze, és puha lesz. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük.

Egy jó nagy marék dióval megszórjuk, tálaljuk.

A diót ízletesebbé tehetjük, ha egy serpenyőben vagy a sütőben pár percig pirítjuk.