Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellás, almás kocka recept

Karamellás, almás kocka
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Karamellszósz:

    • 25 dkg cukor
    • 4 ek víz
    • 1,5 dl habtejszín
    • 5 dkg vaj
    • csipet só

    Töltelék:

    • 6 nagyobb, savanykás alma
    • 1 tk fahéj
    • kb 60 g cukor
    • 2 tk vaj
    • 850 ml habtejszín
    • 2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
    • kb 2-3 ek porcukor
    • 25 dkg mascarpone

    Rétegzéshez:

    • vajas keksz (90 db)

    Elkészítése:

    Karamellszósz:

    A cukorhoz adjuk hozzá a vizet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha a cukor felolvadt, akkor emeljük a hőfokot magasabbra és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára.

    Ha elérte a megfelelő színt, akkor húzzuk félre és öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a sót, majd tegyük vissza a tűzre, mérsékeljük alatta a lángot. Ne ijedjünk meg, a cukor kissé összecsomósodik, de keverjük alacsony lángon addig, amíg teljesen homogén nem lesz.

    Amikor elkészül, még folyósnak tűnhet, de ahogyan hűl ki, folyamatosan sűrűsödik. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.

    Töltelék:

    Az almákat hámozuk meg, magházukat vágjuk ki és szeljük vastagabb szeletekre. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, cukrot és fahéjat, majd pároljuk roppanósra. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!

    Ha kész tegyük félre.

    A tejszínhez adjuk hozzá a porcukrot, mascarponét és a vaníliát, majd verjük fel keményre.

    Összeállítás:

    Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy állítható sütikeretet és tegyünk az aljára 5*6 darab kekszet. Kenjük rá a tejszínes krém 1/3-át és simítsuk el egyenletesen. Kanalazzuk rá a kihűlt alma felét és nyomkodjuk bele a krémbe.

    A karamellt kanalazzuk egy habzsákba vagy zacskóba és vágjunk az egyik sarkán kicsit nagyobb jukat, majd csíkozzuk be vele az alma tetejét.

    Ekkor tegyük ki újabb sor keksszel és ismételjük meg az előző folyamatot.

    A keksz tetjét kenjük meg a maradék krémmel, majd ízlés szerint díszítsük karamellel.

    Tegyük pár órára vagy egy éjszakára hüvös helyre. Másnap szeletelve tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá