Fahéjas mascarponés torta recept
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 darab
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 csapott evőkanál cukor
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Krémhez:
- 250 gramm mascarpone (szobahőmérsékletű)
- 130 gramm porcukor
- 1/2 evőkanál őrölt fahéj
- 400 gramm habtejszín (fele lehet növényi, fele legyen legalább 30%-os zsírtartalmú állati eredetű)
Elkészítés:
A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a fahéjat, majd óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot. Az így kapott masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformába.
180 °C-ra előmelegített sütőben süssük nagyjából 25–30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk három vagy négy lapba attól függően, mennyire sikerült magasra sütnünk.
A krémhez keverjük simára a mascarponét a porcukorral és a fahéjjal. Külön verjük habbá a tejszínt – ha csak növényi tejszínt használunk, figyeljünk arra, hogy ne verjük túl, mert kemény, kenhetetlen állagú lehet. A legjobb eredményt akkor kapjuk, ha a tejszín egyik fele növényi, másik fele állati eredetű. Így stabil, finom habot kapunk, habfixáló és zselatin nélkül.
A tejszínhabot óvatosan forgassuk bele a mascarponés krémbe, amíg egynemű, könnyű állagot kapunk.
A kihűlt piskótalapokat töltsük meg a krémmel. Kenjünk egy vékony réteget a torta külsejére is, majd tegyük a tortát 10 percre a hűtőbe. Ezután kenjük át a maradék krémmel, simítsuk el a tetejét és az oldalát.
Tipp a díszítéshez:
Ez a torta a letisztult megjelenéssel mutat a legszebben. Díszíthetjük például két rúd fahéjjal, egy-két fenyő- vagy tujadarabbal, és kevés porcukorral meghintve – így igazán ünnepi hangulatú lesz.
Forma mérete: 18 cm
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









