Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eszterházy torta recept

Eszterházy torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű torához:
    Lapok:

    • 30 dkg  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (léből)
    • 30 dkg darált dió
    • 10 dkg finomliszt
    • 13 dkg kristálycukor
    • 10 dkg porcukor
    • 3 dkg olaj

    Krém:

    • 2 cs tejszínízű pudingpor
    • 6 dl tej
    • 20 dkg cukor
    • 4 dl tejszínhab

    Szirup:

    • 4 dkg cukor
    • 4 dkg víz
    • mandulaaroma ízlés szerint

    Díszítéshez:

    • 15 dkg fehércsoki összeolvasztva 1,5 ek olajjal
    • 5 dkg étcsoki összeolvasztva 0,5 ek olajjal
    • darált dió
    • kevés maradék krém

    Elkészítése:

    Lapok:

    Sütőpapírból 5 egyforma darabot levágunk, amire egy alkoholos filccel 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd megfordítjuk. A tésztát nem a rajzolt felére fogjuk simítani!

    A diót összeforgatjuk a porcukorral és a liszttel. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáöntjük az olajat és azzal is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a diós keveréket és óvatosan beleforgatjuk arra figyelve, hogy a habot ne törjük össze!

    A sütőpapírokat magunk elé vesszük és elosztjuk rajta a masszát egyenlően, majd egy széles pengéjű késsel vagy spatulával elkenjük egyenletesen a megrajzolt vonalon.

    180 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Éppen csak egy kis színe legyen, majd kihűtjük.

    Szirup:

    A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd belekeverjük az aromát is és kihűtjük.

    Krém:

    A pudingporból, cukroból és a tejből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal letakarva kihűtjük. Amikor a puding kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban beledolgozzuk a pudingot is.

    Összeállítás:

    Az összes lapot megkenjük a kihűlt sziruppal. A krémet képzeletben 5 részre osztjuk. A lapokat betöltjük 4 rész krémmel, a maradékot félretesszük majd a díszítéshez.

    Az utolsó lapot megfordítjuk és a szirupos felével lefelé rátesszük a krémre. Kézzel kissé összenyomkodjuk az egészet. A fehércsokit és az étcsokit is külön-külön összeolvasztjuk az olajjal, majd az étcsokit habzsákba töltjük, aminek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A fehétcsokit egyenletesen elterítjük a torta tetején, majd az étcsokiból csíkokat húzunk a fehércsokiba. Egy kés tompa élével az étcsoki csíkokra merőleges vonalakat húzunk oda-vissza a csokiban, így kialakítva a tipikus mintáját a tortának, majd hűtőbe tesszük dermedni az egészet.

    Amikor a csoki megszilárdult, akkor a torta oldalát körbekenjük a maradék krém egy részével, majd darált dióval “panírozzuk”. Ha szeretnénk, akkor a maradék krémet habzsákba szedve tovább díszíthetjük a tortát.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá