Eszterházy torta recept
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű torához:
Lapok:
- 30 dkg FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (léből)
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg finomliszt
- 13 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg olaj
Krém:
- 2 cs tejszínízű pudingpor
- 6 dl tej
- 20 dkg cukor
- 4 dl tejszínhab
Szirup:
- 4 dkg cukor
- 4 dkg víz
- mandulaaroma ízlés szerint
Díszítéshez:
- 15 dkg fehércsoki összeolvasztva 1,5 ek olajjal
- 5 dkg étcsoki összeolvasztva 0,5 ek olajjal
- darált dió
- kevés maradék krém
Elkészítése:
Lapok:
Sütőpapírból 5 egyforma darabot levágunk, amire egy alkoholos filccel 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd megfordítjuk. A tésztát nem a rajzolt felére fogjuk simítani!
A diót összeforgatjuk a porcukorral és a liszttel. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáöntjük az olajat és azzal is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a diós keveréket és óvatosan beleforgatjuk arra figyelve, hogy a habot ne törjük össze!
A sütőpapírokat magunk elé vesszük és elosztjuk rajta a masszát egyenlően, majd egy széles pengéjű késsel vagy spatulával elkenjük egyenletesen a megrajzolt vonalon.
180 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Éppen csak egy kis színe legyen, majd kihűtjük.
Szirup:
A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd belekeverjük az aromát is és kihűtjük.
Krém:
A pudingporból, cukroból és a tejből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal letakarva kihűtjük. Amikor a puding kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban beledolgozzuk a pudingot is.
Összeállítás:
Az összes lapot megkenjük a kihűlt sziruppal. A krémet képzeletben 5 részre osztjuk. A lapokat betöltjük 4 rész krémmel, a maradékot félretesszük majd a díszítéshez.
Az utolsó lapot megfordítjuk és a szirupos felével lefelé rátesszük a krémre. Kézzel kissé összenyomkodjuk az egészet. A fehércsokit és az étcsokit is külön-külön összeolvasztjuk az olajjal, majd az étcsokit habzsákba töltjük, aminek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A fehétcsokit egyenletesen elterítjük a torta tetején, majd az étcsokiból csíkokat húzunk a fehércsokiba. Egy kés tompa élével az étcsoki csíkokra merőleges vonalakat húzunk oda-vissza a csokiban, így kialakítva a tipikus mintáját a tortának, majd hűtőbe tesszük dermedni az egészet.
Amikor a csoki megszilárdult, akkor a torta oldalát körbekenjük a maradék krém egy részével, majd darált dióval “panírozzuk”. Ha szeretnénk, akkor a maradék krémet habzsákba szedve tovább díszíthetjük a tortát.