Eszterházy torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Eszterházy torta

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű torához:
Lapok:

  • 30 dkg tojásfehérje (léből)
  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg finomliszt
  • 13 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg olaj

Krém:

  • 2 cs tejszínízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl tejszínhab

Szirup:

  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg víz
  • mandulaaroma ízlés szerint

Díszítéshez:

  • 15 dkg fehércsoki összeolvasztva 1,5 ek olajjal
  • 5 dkg étcsoki összeolvasztva 0,5 ek olajjal
  • darált dió
  • kevés maradék krém

Elkészítése:

Lapok:

Sütőpapírból 5 egyforma darabot levágunk, amire egy alkoholos filccel 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd megfordítjuk. A tésztát nem a rajzolt felére fogjuk simítani!

A diót összeforgatjuk a porcukorral és a liszttel. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáöntjük az olajat és azzal is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a diós keveréket és óvatosan beleforgatjuk arra figyelve, hogy a habot ne törjük össze!

A sütőpapírokat magunk elé vesszük és elosztjuk rajta a masszát egyenlően, majd egy széles pengéjű késsel vagy spatulával elkenjük egyenletesen a megrajzolt vonalon.

180 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Éppen csak egy kis színe legyen, majd kihűtjük.

Szirup:

A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd belekeverjük az aromát is és kihűtjük.

Krém:

A pudingporból, cukroból és a tejből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal letakarva kihűtjük. Amikor a puding kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban beledolgozzuk a pudingot is.

Összeállítás:

Az összes lapot megkenjük a kihűlt sziruppal. A krémet képzeletben 5 részre osztjuk. A lapokat betöltjük 4 rész krémmel, a maradékot félretesszük majd a díszítéshez.

Az utolsó lapot megfordítjuk és a szirupos felével lefelé rátesszük a krémre. Kézzel kissé összenyomkodjuk az egészet. A fehércsokit és az étcsokit is külön-külön összeolvasztjuk az olajjal, majd az étcsokit habzsákba töltjük, aminek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A fehétcsokit egyenletesen elterítjük a torta tetején, majd az étcsokiból csíkokat húzunk a fehércsokiba. Egy kés tompa élével az étcsoki csíkokra merőleges vonalakat húzunk oda-vissza a csokiban, így kialakítva a tipikus mintáját a tortának, majd hűtőbe tesszük dermedni az egészet.

Amikor a csoki megszilárdult, akkor a torta oldalát körbekenjük a maradék krém egy részével, majd darált dióval “panírozzuk”. Ha szeretnénk, akkor a maradék krémet habzsákba szedve tovább díszíthetjük a tortát.