Epres-kókuszos torta recept
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Alap:
- 35 g kókuszreszelék
- 1 ek kókuszliszt vagy kukoricakeményítő
- 1 kk sütőpor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 30 g kristálycukor
Zselé:
- 2 dl epres tea cukorral, citromlével ízesítve
- 10 g zselatin
- pár szem eper apróra kockázva
- késhegynyi céklapor vagy pár csepp piros ételfesték
Krém:
- 250 g eper
- 4 dl kókusztej konzerv
- 100 g porcukor
- fél citrom leve
- 2 dl hideg habtejszín
- 30 g zselatin
Díszítés:
- 30 g fehércsokoládé
- pár szem friss eper
- szezonális ehető virágok (pl. borágó, orgona, akácvirág, rózsa)
Elkészítése:
Egy kisebb tortaformát vagy egy mélytányért kibélelünk alufóliával. 10 g zselatint 2 cl hideg vízbe áztatunk. Elkészítünk 2 dl forró epres teát, cukorral, citromlével ízesítjük. Belekeverjük a zselatint, hagyjuk benne feloldódni (ha a tea elveszítené szép piros színét, késhegynyi céklaporral vagy pár csepp piros ételfestékkel színezzük). Pár szem epret felkockázunk és a forma aljába pakoljuk, majd ráöntjük a zselatinos teát. Hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni.
A tésztához a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet (vagy kukoricakeményítőt) és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már félkemény, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tortaformában eloszlatjuk a tésztát és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez az epret és a cukrot botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a kókusztej konzervet és a citromlevet. A zselatint 5 cl hideg vízzel elkeverjük és hagyjuk megduzzadni. A habtejszínt felverjük kemény habbá. Mikróban fél perc alatt felolvasztjuk a zselatint, néhány evőkanál epres krémmel elkeverjük, majd az epres krémhez adjuk, és végül az egészet elkeverjük a felvert tejszínnel a habverő alacsony fokozatát használva.
A kókuszos alapot kevés krémmel megkenjük, ráborítjuk a megdermedt zselét, majd befedjük az epres krémmel. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára.
A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét 1 tk étolajjal. Egy kanál segítségével a tortára csorgatjuk, majd ráhelyezzük az eperszemeket és az ehető virágokat (gyorsan kell dolgoznunk, mert a hideg tortán a csoki pillanatok alatt megdermed).