Diós gesztenyetorta recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált dió
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A forma kenéséhez:
- 2 dkg margarin
- 1-2 evőkanál finomliszt
A lekenéséhez:
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
A gesztenyekrémhez:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 20 dkg margarin
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál rum vagy aroma
A tetejére:
- 5-5 dkg fehér és étcsokoládé
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a kristálycukorral fehéredésig keverjük. A diót a morzsával összeforgatjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A cukros tojássárgájára rátesszük a morzsás diót 1/3-át, erre pedig egy harmadnyi habot. Könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék diót és habot ugyanígy, további két részletben adjuk hozzá.
Egy 24 cm átmérőjű, kerek tortaformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk.
A diós masszát beleöntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A lekvárt a tésztára simítjuk egyenletesen.
A kilengedett gesztenyemasszát áttörjük, majd a puha margarinnal, a porcukorral és a rummal habosra keverjük. Egyenletesen rákenjük a lekváros tortalapra. Végül a kétféle olvasztott csokoládét kiskanállal a tetejére csorgatjuk.
Letakarva hűtőszekrénybe tesszük.