Bolognai ragu eredeti olasz recept alapján recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 15 dkg szeletelt pancetta
- 50 dkg darálthús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 rúd szárzeller
- 1 kisebb sárgarépa
- 1/2 pohár száraz vörösbor
- 1 pohár zsíros tej
- olívaolaj
- 1 ek vaj
- kb 70 dkg passzírozott paradicsom
- só, bors
Elkészítése:
A hagymát és a répát meghámozzuk, majd apróra vágjuk mindkettőt. A zellert megmossuk, majd azt is felkarikázzuk.
Egy nagyobb serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, répát és a zellert, majd az egészet addig pirítjuk, amíg a répa a színét el nem veszíti.
Ekkor hozzáadjuk a pancettát és jól átpirítjuk. Mikor kissé összeesett a szalonna, akkor a húst is hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk.
Ezután felöntjük a borral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Amikor már nem érződik az alkohol illata, akkor hozzáadjuk a tejet és elkezdjük főzni a ragut. Közben sózzuk és borsozzuk.
Felöntjük a ragut a paradicsommal és felforraljuk, majd alacsony lángon készre főzzük. Közben, ha szükséges, akkor még kevés vízzel vagy paradicsommal még felöntjük, ha nagyon sűrű lenne a ragu.
A kész ragut kifőtt tagliatelle tésztával és parmezánnal tálaljuk.