Bolognai ragu eredeti olasz recept alapján

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg szeletelt pancetta
  • 50 dkg darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 rúd szárzeller
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1/2 pohár száraz vörösbor
  • 1 pohár zsíros tej
  • olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • kb 70 dkg passzírozott paradicsom
  • só, bors

Elkészítése:

A hagymát és a répát meghámozzuk, majd apróra vágjuk mindkettőt. A zellert megmossuk, majd azt is felkarikázzuk.

Egy nagyobb serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, répát és a zellert, majd az egészet addig pirítjuk, amíg a répa a színét el nem veszíti.

Ekkor hozzáadjuk a pancettát és jól átpirítjuk. Mikor kissé összeesett a szalonna, akkor a húst is hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk.

Ezután felöntjük a borral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Amikor már nem érződik az alkohol illata, akkor hozzáadjuk a tejet és elkezdjük főzni a ragut. Közben sózzuk és borsozzuk.

Felöntjük a ragut a paradicsommal és felforraljuk, majd alacsony lángon készre főzzük. Közben, ha szükséges, akkor még kevés vízzel vagy paradicsommal még felöntjük, ha nagyon sűrű lenne a ragu.

A kész ragut kifőtt tagliatelle tésztával és parmezánnal tálaljuk.