Tejfölös csirkepaprikás recept
Hozzávalók:
- 2 evőkanál (liba vagy más) zsír
- 10 dkg füstölt szalonna felvágva
- 1,5 kg csirke (nálam egy egész volt feldarabolva)
- 30 dkg vöröshagyma feldarabolva
- 5 gerezd fokhagyma feldarabolva
- 1 közepes paradicsom feldarabolva
- 1 tv paprika feldarabolva
- 1,5 liter alaplé vagy víz
- 3 púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál tejföl vagy felesben tejszín
- 1 teáskanál liszt
Elkészítése:
A szalonna csíkokat kevés zsiradék hozzáadásával szép ropogósra sütjük. A megsült szalonna darabokat kivesszük az edényből.
A kisülő zsírra rátesszük a sózott, borsozott csirkedarabokat, majd jól jól körbe pirítjuk.
A megpirult csirkedarabokat kivesszük az edényből. Ha kell, teszünk még kevés zsiradékot a fazékba, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát és üvegesre pirítjuk.
Hozzárakjuk a paradicsomot, paprikát és a törött paprikát. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl folyadékkal önjük fel, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket.
Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján, majd újabb adag (kb 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve puhára főzzük a csirkét.
A tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Állandó keveréssel jól beforraljuk a mártást.
Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.