Tejfölös csirkepaprikás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál (liba vagy más) zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna felvágva
  • 1,5 kg csirke (nálam egy egész volt feldarabolva)
  • 30 dkg vöröshagyma feldarabolva
  • 5 gerezd fokhagyma feldarabolva
  • 1 közepes paradicsom feldarabolva
  • 1 tv paprika feldarabolva
  • 1,5 liter alaplé vagy víz
  • 3 púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • 2 evőkanál tejföl vagy felesben tejszín
  • 1 teáskanál liszt

Elkészítése:

A szalonna csíkokat kevés zsiradék hozzáadásával szép ropogósra sütjük. A megsült szalonna darabokat kivesszük az edényből.

A kisülő zsírra rátesszük a sózott, borsozott csirkedarabokat, majd jól jól körbe pirítjuk.

A megpirult csirkedarabokat kivesszük az edényből. Ha kell, teszünk még kevés zsiradékot a fazékba, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát és üvegesre pirítjuk.

Hozzárakjuk a paradicsomot, paprikát és a törött paprikát. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl folyadékkal önjük fel, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket.

Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján, majd újabb adag (kb 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve puhára főzzük a csirkét.

A tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Állandó keveréssel jól beforraljuk a mártást.

Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.