Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Svéd húsgolyó recept

Svéd húsgolyó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Fasírt:

    • 20-20 dkg pulyka és sertés darált hús
    • só, bors, csipet kapor
    • 1 ek olívaolaj
    • 1 löttyintésnyi vodka
    • 2 ek áfonya lekvár
    • 2 dl zsíros tejszín
    • friss kapor a tálaláshoz (ha van)

    Köret:

    • 1 bögre rizs
    • 2 bögre víz
    • 2-3 szegfűszeg
    • 1 nagy zellergumó
    • olaj
    • kb 1 dl víz
    • 10-15 dkg bébispenót

    Elkészítése:

    A fasírt hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (a lekvár, vodka és olaj kivételével) és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.

    Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.

    Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.

    A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfűszegekkel ízesítve.

    Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.

    A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé megfűszerezzük (kevés sóval és borssal).

    Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).

    Tipp:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá