Svéd húsgolyó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Fasírt:

  • 20-20 dkg pulyka és sertés darált hús
  • só, bors, csipet kapor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 löttyintésnyi vodka
  • 2 ek áfonya lekvár
  • 2 dl zsíros tejszín
  • friss kapor a tálaláshoz (ha van)

Köret:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 2-3 szegfűszeg
  • 1 nagy zellergumó
  • olaj
  • kb 1 dl víz
  • 10-15 dkg bébispenót

Elkészítése:

A fasírt hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (a lekvár, vodka és olaj kivételével) és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.

Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.

Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.

A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfűszegekkel ízesítve.

Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.

A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé megfűszerezzük (kevés sóval és borssal).

Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).

Tipp: