Pataki pulyka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- pataki vagy római tál
- 4 pulyka alsócomb
- 1 kaliforniai paprika
- 4 közepes paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 közepes fej lilahagyma
- 250 g apró csiperke (vagy apróra szelt más fajta gomba)
- 15 dkg csemege kolbász felkarikázva
- 3 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál ét vagy olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
Elkészítése:
A cserépedényeket hideg vízbe áztatjuk minimum 20 percre.
A húsokat hideg vízben leöblítjük, majd szárazra töröljük.
2 teáskanál sót, 1 teáskanál borsot és a fél teáskanál szerecsendiót a 2 evőkanál olajjal és az 1 evőkanál mustárral egy kis tálban simára kikeverünk. Ezzel bekenjük a combokat,és félrerakjuk.
A zöldségeket megmossuk. A paprikát apró kockára vágjuk, a gombát szintén apróra, a hagymát félbe vágva karikázzuk, ugyanígy a paradicsomot is, a fokhagymát apróra vágjuk.
A beáztatott tálba szórjuk a zöldségek 70 %-át és a maradék sóval összekeverjük (itt ízlés szerint még kedvenc fűszereket is lehet hozzáadni). A gombát ráöntjük, majd a pulykacombokat rátesszük. A maradék zöldséget és a kolbászkarikákat rászórjuk.
A cserépedény tetejét rátesszük és előmelegített 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt (hús nagyságától függően) készre sütjük.
Akkor van kész, ha a hús a csontról leválik.
Tipp:
A fűszerezés eléggé alap, de mindenki ízlése szerint bővítheti a fűszereket vagy akár a zöldségeket is.