Gyrosos lángos pulykahússal, házi tzatzikivel recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál só
- 1 élesztő
- 0,5 l tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 9 dkg főtt krumpli
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- olaj a sütéshez
Gyroshoz:
- 60 dkg pulykamell
- 1 csomag gyros fűszerkeverék
- olívaolaj
Tzatzikihez:
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 1 uborka
- 20 dkg reszelt sajt
- 30 dkg fejes káposzta
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál kapor
- 2 evőkanál petrezselyemzöld
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- só
- bors
Elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzöm, majd leszűröm és összetöröm.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A tészta hozzávalóit jól összegyúrom, dagasztom, majd kelesztem kb 1 órán át.
Elkészítem a húst. A pulykahúst vékony csíkokra vágom, a fűszerkeveréket hozzáadom, majd kevés olívaolajon lesütöm, amíg puha nem lesz.
Közben elkészítem a tzatzikit. Az uborkát, káposztát és a sajtot lereszelem, hozzáadom a joghurtot, az apróra vágott hagymát, petrezselymet és a kaprot, majd a citromlevet és a fokhagyma granulátumot. Sózom, borsozom.
Amikor a hús kész, kicsit hűlni hagyom, majd a tzatzikihez keverem.
Ha a tészta megkelt, 12 részre vágom és gombócot formálok belőle, amit kb 15 percig pihentetek.
A gombócokat egyenként kinyújtom kb 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra, majd a szélétől 2-3 cm-re hosszában ráhelyezem a tölteléket. A tészta két végét behajtom és föltekerem, mint a palacsintát.
A hajtott végével lefelé bő, forró olajban, rövid idő alatt mindkét oldalát megsütöm. A kisült lángosokat papírtörlőre szedem, a fölösleges olajat leitatom róla.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »