Bakonyi csirkemellragu recept
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell filé
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 2 fehér paprika
- 1 paradicsom
- 20 dkg csiperkegomba szeletelve (vagy konzerv)
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 kk mustár
A körethez:
- 40 dkg (fusilli) tészta
- 1 kisebb ek só
- 1 ek étolaj
Elkészítése:
A húst szeletekre vágom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm 1 dl vízzel és fedő alatt párolom.
A szalonnát apró csíkokra szelem, zsírjára sütöm.
Közben a hagymát finomra vágom, a fehér paprika magházát kivágom, majd felszeletelem és a paradicsomot is.
Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprikát és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból és ezzel helyettesítettem.
A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a szeletelt gombát, paprikát, paradicsomot, meghintem pirospaprikával, hozzáadom az áttört fokhagymát, kb 1 dl vizet, ízlés szerint sózom, borsozom, majd összeforralom.
Beleteszem a félig megpuhult húst levével együtt és tartalék lángon tovább főzöm. Ha már megpuhult behabarom.
A habaráshoz a tejfölt, 1 kiskanálnyi mustárt, 1 kk porcukrot, 1 evőkanál lisztet csomómentesre kikeverek és lassan a raguhoz adom, majd összeforralom.
A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és vízzel leöblítem. Egy evőkanál étolajjal összekevertem.
Igazán ízletes lett.