Babgulyás kakashússal recept
Hozzávalók:
- 1 fiatal kakas (2,5-3 kg)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 20 dkg szalonna
- 4 evőkanál lecsókrém
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 4 közepes burgonya
- 25 dkg tarkabab (előző este beáztatva)
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2-3 babérlevél
- őrölt kömény (opcionális)
Elkészítése:
A kakast feldaraboljuk.
A kockára vágott szalonnát pirítsuk addig, amíg a szalonna üvegessé válik, majd szórjuk bele a kockára vágott hagymát és pirítsuk le.
Húzzuk félre az edényt, szórjuk rá fűszerpaprikát, majd keverjük el a lecsókrémet is benne. Adjuk hozzá a húst és keverjük el a pörkölt alappal. Sózzuk meg óvatosan és keverjük össze. Adjuk hozzá az előző éjszaka beáztatott babot és a fokhagymát, babérlevelet.
Öntsünk alá egy kis vizet (kb 3 dl) és kedjük el főzni. Időnként keverjük át. Fedjük le az edényt és hagyjuk, hogy a hús és a bab a saját levében egy kis ideig párolódjon.
Hideg vízzel felengedjük (kb 3,5 liter). Amikor félig megpuhult a hús, adjuk hozzá a fűszereket és a konyhakészre előkészített zöldséget.
Amikor a hús és zöldségek már majdnem teljesen készen vannak, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és azzal együtt lassú tűzön készre főzzük.
Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük.