Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi töltött csirke recept

Karácsonyi töltött csirke
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    A csirkéhez:

    • 1 egész, konyhakész csirke
    • só, bors
    • 1 rozmaringág
    • 1 narancs
    • olaj

    A töltelékhez (ez a töltelék a csirke nagyságától függően 2 csirke töltéséhez is elegendő):

    • 20 dkg csirkemell filé
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 dl tejszín
    • 10 dkg aszalt szilva
    • 10 dkg aszalt sárgabarack
    • 5 dkg vörös áfonya
    • 10 dkg egész mandula
    • aprított petrezselyemzöld
    • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
    • 1 narancs reszelt héja
    • kb 1 dl édes fehérbor

    Elkészítése:

    Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt szilvát és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd az áfonyával együtt egy edénybe tesszük és felöntjük a borral. Pár perc alatt felfőzzük, majd szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni.

    A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és egy késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejszínt, majd az egészet krémes állagúra turmixoljuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor egy botmixert is használhatunk hozzá.

    A húsos masszához hozzáadjuk az aszalványokat, petrezselymet, narancs héját és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk. A kész tölteléket egy nagyobb habzsákba töltjük.

    A csirkét megmossuk, az esetlegesen rajtamaradt tollakat leszedjük. A belsejét alaposan megsózzuk és borsozzuk. A bőrét kézzel fellazítjuk. A habzsákra vágunk egy nagyobb lyukat és a csirke bőre alá töltjük a tölteléket.

    A maradék tölteléket vagy egy másik csirkébe töltjük vagy folpackba csomagoljuk és rúddá formázzuk. A töltelékes rudat alufóliába csomagoljuk, majd a sütés utolsó 30 percére a csirke mellé tesszük és ezt is megsütjük. Hidegtálakra vagy a megsült csirke mellé tálaljuk.

    A csirke hasüregébe töltjük a feldarabolt narancsot és a rozmaringot. A csirkét áttesszük egy tepsibe vagy jénaiba, majd a két lábát egy spárgával összekötjük. Kívülről is alaposan besózzuk és borsozzuk. Kevés olajat öntünk rá és a kezünkkel elkenjük a csirkén.

    165 fokra előmelegített sütőben kilogrammonként kb 1 órán át sütjük a csirkét. Tehát egy kb 2,5 kg-os csirkét nagyjából 2,5 órán át sütünk. Időnként meglocsoljuk a szaftjával.

    Mazsolás rizzsel és a maradék, megsütött töltelékkel tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá