Karácsonyi töltött csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A csirkéhez:

  • 1 egész, konyhakész csirke
  • só, bors
  • 1 rozmaringág
  • 1 narancs
  • olaj

A töltelékhez (ez a töltelék a csirke nagyságától függően 2 csirke töltéséhez is elegendő):

  • 20 dkg csirkemell filé
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg vörös áfonya
  • 10 dkg egész mandula
  • aprított petrezselyemzöld
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb 1 dl édes fehérbor

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt szilvát és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd az áfonyával együtt egy edénybe tesszük és felöntjük a borral. Pár perc alatt felfőzzük, majd szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni.

A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és egy késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejszínt, majd az egészet krémes állagúra turmixoljuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor egy botmixert is használhatunk hozzá.

A húsos masszához hozzáadjuk az aszalványokat, petrezselymet, narancs héját és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk. A kész tölteléket egy nagyobb habzsákba töltjük.

A csirkét megmossuk, az esetlegesen rajtamaradt tollakat leszedjük. A belsejét alaposan megsózzuk és borsozzuk. A bőrét kézzel fellazítjuk. A habzsákra vágunk egy nagyobb lyukat és a csirke bőre alá töltjük a tölteléket.

A maradék tölteléket vagy egy másik csirkébe töltjük vagy folpackba csomagoljuk és rúddá formázzuk. A töltelékes rudat alufóliába csomagoljuk, majd a sütés utolsó 30 percére a csirke mellé tesszük és ezt is megsütjük. Hidegtálakra vagy a megsült csirke mellé tálaljuk.

A csirke hasüregébe töltjük a feldarabolt narancsot és a rozmaringot. A csirkét áttesszük egy tepsibe vagy jénaiba, majd a két lábát egy spárgával összekötjük. Kívülről is alaposan besózzuk és borsozzuk. Kevés olajat öntünk rá és a kezünkkel elkenjük a csirkén.

165 fokra előmelegített sütőben kilogrammonként kb 1 órán át sütjük a csirkét. Tehát egy kb 2,5 kg-os csirkét nagyjából 2,5 órán át sütünk. Időnként meglocsoljuk a szaftjával.

Mazsolás rizzsel és a maradék, megsütött töltelékkel tálaljuk.