Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zsemle kenyér recept

Zsemle kenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt (BL55)
    • 15 dkg vaj (olvasztott)
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2,5 dl tej (2,8%-os)
    • 1 ek cukor
    • 1 csipet só
    • 1 dl víz
    • 1 ek napraforgó olaj

    Elkészítése:

    Az élesztőt, a tejjel és egy mokkás cukorral felfuttatom.

    A lisztet átszitálom a sóval.

    A dagasztó gép üstjébe öntöm az olvasztott vajat. (Nem forrót!) Hozzá töltöm a lisztet, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt.

    10 percig dagasztom, majd a tésztát kiveszem.

    Az üstöt kiolajozom tenyeremmel és gömbölyűre formázott tésztát is. Vissza teszem az üstbe, meleg helyen , nedves konyharuhával letakarva, kelesztem kétszeresére. (1 órát.)

    A megkelt tésztát megformázom, kivajazott, kilisztezett (30 x 7 x 11,5 cm) tepsibe teszem, a tetejét bevagdalom késsel három helyen.

    30 percet kelesztem még letakarva.

    A sütőbe teszem, bekapcsolom 185 fok hőlég keveréses módra.

    A sütő aljába egy kis zománcos tálkába teszek vizet, párásítani.

    30 perc alatt megsütöm, aranyszínűre.

    A teteje amikor kopogó hangot ad, amikor megkocogtatom.

    Tipp:

    A gyakorlat, de erre felhívom mindenkinek a figyelmét: A hozzá valók, azonos hőmérsékletűek legyenek! Akkor várhatunk jó eredményt!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá