Zsemle kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 15 dkg vaj (olvasztott)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej (2,8%-os)
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 dl víz
  • 1 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

Az élesztőt, a tejjel és egy mokkás cukorral felfuttatom.

A lisztet átszitálom a sóval.

A dagasztó gép üstjébe öntöm az olvasztott vajat. (Nem forrót!) Hozzá töltöm a lisztet, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt.

10 percig dagasztom, majd a tésztát kiveszem.

Az üstöt kiolajozom tenyeremmel és gömbölyűre formázott tésztát is. Vissza teszem az üstbe, meleg helyen , nedves konyharuhával letakarva, kelesztem kétszeresére. (1 órát.)

A megkelt tésztát megformázom, kivajazott, kilisztezett (30 x 7 x 11,5 cm) tepsibe teszem, a tetejét bevagdalom késsel három helyen.

30 percet kelesztem még letakarva.

A sütőbe teszem, bekapcsolom 185 fok hőlég keveréses módra.

A sütő aljába egy kis zománcos tálkába teszek vizet, párásítani.

30 perc alatt megsütöm, aranyszínűre.

A teteje amikor kopogó hangot ad, amikor megkocogtatom.

Tipp:

A gyakorlat, de erre felhívom mindenkinek a figyelmét: A hozzá valók, azonos hőmérsékletűek legyenek! Akkor várhatunk jó eredményt!