Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tepertős pogácsa recept

Tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat


  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg sima liszt
    • 7,5 dkg friss élesztő
    • 1 púpos ek só
    • 3 nagy ek 20%-os tejföl
    • 2 dl olvasztott zsír
    • 3 dl langyos tej
    • 1+1 db tojás

    Tepertőhöz:

    • 60 dkg darált tepertő
    • 5 dkg liszt
    • 1 tk őrölt feketebors

    Sajtosokhoz:

    • 15-20 dkg gouda sajt
    • 1 cs pirított napraforgómag

    Elkészítése:

    A lisztben elkeverjük a sót és kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy keveset a langyos tejből és 6-7 perc múlva -miután az élesztő feljött- hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást (a másik a lekenéshez kell) és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.

    Ruhával letakarva 1 órán át pihentetjük/kelesztjük.

    Amíg kel a tészta, a tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a borssal. Puha, kissé ragacsos gombócot kapunk a végére.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis adagokban rákenjük a tepertőt, a szokásos módon behajtogatjuk és fél órát letakarva, hogy ne száradjon ki a teteje, ismét hagyjuk pihenni.

    Ezt a műveletet még kétszer megismételjük!

    A legvégén hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel gyengén berácsozzuk és szép kerek pogácsákat szaggatunk.

    Minden pogácsát a tenyerünk élével kissé megsodrunk.

    Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) 25 perc alatt megsütjük.

    A szaggatásból leesett széleket összegyúrjuk, 10-12 percet pihentetjük és vékonyra kinyújtjuk.

    A tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a pirított-sós napraforgómagot és megpakoljuk a reszelt sajttal.

    Pizzavágóval keskenyebb stangli formára felvágjuk és szintén 200 fokon, de ezeket már csak 15-18 perc alatt ropogósra sütjük!

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek