Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sima liszt
  • 7,5 dkg friss élesztő
  • 1 púpos ek só
  • 3 nagy ek 20%-os tejföl
  • 2 dl olvasztott zsír
  • 3 dl langyos tej
  • 1+1 db tojás

Tepertőhöz:

  • 60 dkg darált tepertő
  • 5 dkg liszt
  • 1 tk őrölt feketebors

Sajtosokhoz:

  • 15-20 dkg gouda sajt
  • 1 cs pirított napraforgómag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót és kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy keveset a langyos tejből és 6-7 perc múlva -miután az élesztő feljött- hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást (a másik a lekenéshez kell) és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, további langyos tejjel lazíthatunk az állagán.

Ruhával letakarva 1 órán át pihentetjük/kelesztjük.

Amíg kel a tészta, a tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a borssal. Puha, kissé ragacsos gombócot kapunk a végére.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis adagokban rákenjük a tepertőt, a szokásos módon behajtogatjuk és fél órát letakarva, hogy ne száradjon ki a teteje, ismét hagyjuk pihenni.

Ezt a műveletet még kétszer megismételjük!

A legvégén hüvelykujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel gyengén berácsozzuk és szép kerek pogácsákat szaggatunk.

Minden pogácsát a tenyerünk élével kissé megsodrunk.

Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 200 fokosra előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) 25 perc alatt megsütjük.

A szaggatásból leesett széleket összegyúrjuk, 10-12 percet pihentetjük és vékonyra kinyújtjuk.

A tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a pirított-sós napraforgómagot és megpakoljuk a reszelt sajttal.

Pizzavágóval keskenyebb stangli formára felvágjuk és szintén 200 fokon, de ezeket már csak 15-18 perc alatt ropogósra sütjük!

Jó étvágyat kívánok!