Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vajas pogácsa recept

Vajas pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 20 dkg vaj, vagy margarin
    • 1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
    • 17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
    • 3 dkg élesztő
    • 1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
    • 1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
    • 2 tojássárgája
    • 5 dkg puha vaj a kenéshez

    A tetejére:

    • tojássárgája
    • sajt vagy ízlés szerint magok

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.

    A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.

    Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.

    Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

    Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával.

    Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.

    Tippek, tapasztalatok:

    Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.

    Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit “összesetek” miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)

    Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.

    Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.

    Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek