Vajas pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vajas pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
  • 17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj a kenéshez

A tetejére:

  • tojássárgája
  • sajt vagy ízlés szerint magok

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.

A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.

Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.

Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával.

Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.

Tippek, tapasztalatok:

Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.

Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit “összesetek” miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)

Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.

Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.

Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.