Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Klasszikus hajtogatott tepertős pogácsa recept

Klasszikus hajtogatott tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    A tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 2 teáskanál só
    • 1 teáskanál cukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 5 dkg zsír
    • kb. 1,5 dl langyos tej
    • 2 dl 20%-os tejföl
    • 1 evőkanál 20%-os ecet
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    A tepertős krémhez:

    • 30 dkg darált tepertő
    • 1 teáskanál só
    • őrölt bors

    Elkészítése

    Az élesztő felfuttatása

    A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

    A tészta összeállítása

    A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a zsírt elmorzsoljuk benne. Beletesszük a tojást, a tejfölt, az ecetet és a felfuttatott élesztőt. Közepes keménységű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amelyet alaposan kidolgozunk, majd lisztezett deszkán még 1–2 percig átgyúrunk.

    A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

    A hajtogatás menete

    A megkelt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a tepertős krém felével, majd következik az első hajtogatás:

    • a tészta felső részét a közepéig lehajtjuk,

    • az alsó részt felhajtjuk rá,

    • a bal oldalt középig hajtjuk,

    • a jobb oldalt pedig aláhajtjuk (S-alak).

    Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

    Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertős krémmel, majd ugyanúgy hajtogatjuk, és ismét 30 percig pihentetjük.

    Formázás és sütés

    A tésztát kb. 1,5–2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

    A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással, és 15–20 percig kelesztjük.

    Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Tálalás

    Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is omlós marad. Ha szeretnénk, tálalás előtt egy kevés olvasztott zsírral is megkenhetjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek