Hozzávalók
A tésztához:
A tepertős krémhez:
Elkészítése
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a zsírt elmorzsoljuk benne. Beletesszük a tojást, a tejfölt, az ecetet és a felfuttatott élesztőt. Közepes keménységű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amelyet alaposan kidolgozunk, majd lisztezett deszkán még 1–2 percig átgyúrunk.
A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a tepertős krém felével, majd következik az első hajtogatás:
a tészta felső részét a közepéig lehajtjuk,
az alsó részt felhajtjuk rá,
a bal oldalt középig hajtjuk,
a jobb oldalt pedig aláhajtjuk (S-alak).
Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertős krémmel, majd ugyanúgy hajtogatjuk, és ismét 30 percig pihentetjük.
A tésztát kb. 1,5–2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással, és 15–20 percig kelesztjük.
Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is omlós marad. Ha szeretnénk, tálalás előtt egy kevés olvasztott zsírral is megkenhetjük.