Klasszikus hajtogatott tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg zsír
  • kb. 1,5 dl langyos tej
  • 2 dl 20%-os tejföl
  • 1 evőkanál 20%-os ecet
  • 1 db tojás

A tepertős krémhez:

  • 30 dkg darált tepertő
  • 1 teáskanál só
  • őrölt bors

Elkészítése

Az élesztő felfuttatása

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

A tészta összeállítása

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a zsírt elmorzsoljuk benne. Beletesszük a tojást, a tejfölt, az ecetet és a felfuttatott élesztőt. Közepes keménységű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amelyet alaposan kidolgozunk, majd lisztezett deszkán még 1–2 percig átgyúrunk.

A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A hajtogatás menete

A megkelt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a tepertős krém felével, majd következik az első hajtogatás:

  • a tészta felső részét a közepéig lehajtjuk,

  • az alsó részt felhajtjuk rá,

  • a bal oldalt középig hajtjuk,

  • a jobb oldalt pedig aláhajtjuk (S-alak).

Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertős krémmel, majd ugyanúgy hajtogatjuk, és ismét 30 percig pihentetjük.

Formázás és sütés

A tésztát kb. 1,5–2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással, és 15–20 percig kelesztjük.

Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is omlós marad. Ha szeretnénk, tálalás előtt egy kevés olvasztott zsírral is megkenhetjük.