Medvehagymás pogácsa sajttal recept

Elkészítése:
A tejet, tejfölt, tojást, élesztőt és a cukrot egy keverőtálba öntjük és nagyjából elkeverjük.
Hozzáadjuk a medvehagymát, kockára vágott vajat vagy margarint (amit kicsivel előtte a hűtőből elővettünk és felkockáztunk), sót, reszelt sajtot és az átszitált finomlisztet.
A keverőtálba helyezett hozzávalókat 8-10 percen keresztül összedolgozzuk, dagasztjuk. A tészta akkor jó állagú, ha közepesen kemény tésztát kaptunk, tehát nem ragad a kezünkhöz/edény oldalfalához/deszkához.
Ha a tésztánk ragacsos lenne, úgy apránként adagoljunk hozzá még lisztet, míg a videóban is látott állagot elérjük. Vigyázzunk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény!
Ezt követően a tésztát belerakjuk egy tálba és frissentartó fóliával letakarjuk, de ha csak simán fóliába csomagoljuk, az is tökéletesen megfelelő.
Utána pihentetni kell a tésztát, méghozzá hűtőszekrényben, minimum 2-3 órát, de egy egész éjszaka még jobb.
Miután pihent a tésztánk a hűtőben, kivesszük és 1-1,5 ujjnyi vastagságúra, hűtő hidegen kinyújtjuk. A nyújtást követően kiszaggatjuk a pogácsákat 4 cm átmérőjű szaggatóval és sütőpapíros, szilikonlapos tepsire/sütőlemezre helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közte helyet kb 1-1,5 ujjnyit, mert a pogácsák még a pihentetés és a sütés alatt is növekedni fognak.
Ezután a pogácsák tetejét lekenjünk egy felvert tojással és nem letakarva 30 percig pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Pihentetést követően ismét lekenjünk a pogácsák tetejét (ettől lesz szép piros színű) és megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal. Sütőbe helyezve készre sütjük a pogácsákat kb 18-20 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a pogácsákat, mert azzal kiszárítjuk!
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »