Medvehagymás pogácsa sajttal recept

Elkészítése:
A tejet, tejfölt, tojást, élesztőt és a cukrot egy keverőtálba öntjük és nagyjából elkeverjük.
Hozzáadjuk a medvehagymát, kockára vágott vajat vagy margarint (amit kicsivel előtte a hűtőből elővettünk és felkockáztunk), sót, reszelt sajtot és az átszitált finomlisztet.
A keverőtálba helyezett hozzávalókat 8-10 percen keresztül összedolgozzuk, dagasztjuk. A tészta akkor jó állagú, ha közepesen kemény tésztát kaptunk, tehát nem ragad a kezünkhöz/edény oldalfalához/deszkához.
Ha a tésztánk ragacsos lenne, úgy apránként adagoljunk hozzá még lisztet, míg a videóban is látott állagot elérjük. Vigyázzunk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény!
Ezt követően a tésztát belerakjuk egy tálba és frissentartó fóliával letakarjuk, de ha csak simán fóliába csomagoljuk, az is tökéletesen megfelelő.
Utána pihentetni kell a tésztát, méghozzá hűtőszekrényben, minimum 2-3 órát, de egy egész éjszaka még jobb.
Miután pihent a tésztánk a hűtőben, kivesszük és 1-1,5 ujjnyi vastagságúra, hűtő hidegen kinyújtjuk. A nyújtást követően kiszaggatjuk a pogácsákat 4 cm átmérőjű szaggatóval és sütőpapíros, szilikonlapos tepsire/sütőlemezre helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közte helyet kb 1-1,5 ujjnyit, mert a pogácsák még a pihentetés és a sütés alatt is növekedni fognak.
Ezután a pogácsák tetejét lekenjünk egy felvert tojással és nem letakarva 30 percig pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Pihentetést követően ismét lekenjünk a pogácsák tetejét (ettől lesz szép piros színű) és megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal. Sütőbe helyezve készre sütjük a pogácsákat kb 18-20 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a pogácsákat, mert azzal kiszárítjuk!
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »