Medvehagymás pogácsa sajttal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Medvehagymás pogácsa sajttal

Hozzávalók:

  • 50 ml tej (langyos)
  • 1 tk cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 175 g tejföl
  • 1 tojás tésztába
  • 1 tojás a kenéshez
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 40 g aprított medvehagyma

Elkészítése:

A tejet, tejfölt, tojást, élesztőt és a cukrot egy keverőtálba öntjük és nagyjából elkeverjük.

Hozzáadjuk a medvehagymát, kockára vágott vajat vagy margarint (amit kicsivel előtte a hűtőből elővettünk és felkockáztunk), sót, reszelt sajtot és az átszitált finomlisztet.

A keverőtálba helyezett hozzávalókat 8-10 percen keresztül összedolgozzuk, dagasztjuk. A tészta akkor jó állagú, ha közepesen kemény tésztát kaptunk, tehát nem ragad a kezünkhöz/edény oldalfalához/deszkához.

Ha a tésztánk ragacsos lenne, úgy apránként adagoljunk hozzá még lisztet, míg a videóban is látott állagot elérjük. Vigyázzunk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény!

Ezt követően a tésztát belerakjuk egy tálba és frissentartó fóliával letakarjuk, de ha csak simán fóliába csomagoljuk, az is tökéletesen megfelelő.

Utána pihentetni kell a tésztát, méghozzá hűtőszekrényben, minimum 2-3 órát, de egy egész éjszaka még jobb.

Miután pihent a tésztánk a hűtőben, kivesszük és 1-1,5 ujjnyi vastagságúra, hűtő hidegen kinyújtjuk. A nyújtást követően kiszaggatjuk a pogácsákat 4 cm átmérőjű szaggatóval és sütőpapíros, szilikonlapos tepsire/sütőlemezre helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közte helyet kb 1-1,5 ujjnyit, mert a pogácsák még a pihentetés és a sütés alatt is növekedni fognak.

Ezután a pogácsák tetejét lekenjünk egy felvert tojással és nem letakarva 30 percig pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Pihentetést követően ismét lekenjünk a pogácsák tetejét (ettől lesz szép piros színű) és megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal. Sütőbe helyezve készre sütjük a pogácsákat kb 18-20 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a pogácsákat, mert azzal kiszárítjuk!