Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi pizza recept

Házi pizza
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 500 g liszt
    • 300 ml meleg, de nem forró víz
    • 3 ek olívaolaj
    • fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
    • 1 tk kristálycukor
    • 2 tk só

    Szószhoz:

    • passzírozott paradicsom
    • bazsalikom és oregánó ízlés szerinti keveréke

    Feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):

    • paprikás szalámi
    • gépsonka
    • szeletelt sajt
    • hagyma
    • kolbász
    • csemege uborka
    • kukorica
    • gomba, stb

    Elkészítése:

    A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem, konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem, amíg az élesztő felfut. A lisztben elkeverem a sót.

    Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek, majd beleöntöm az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
    10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.

    A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal. Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen, duplájára kelesztem a pizzatésztát.

    Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, kevés olívaolajat szétkenek rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítom és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom.

    Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni.

    Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajtszeletek.

    Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő “követelményeket” a lehető legjobb eredmény érdekében.

    250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.

    A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!

    Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!

    Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek