Házi pizza

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 300 ml meleg, de nem forró víz
  • 3 ek olívaolaj
  • fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 tk só

Szószhoz:

  • passzírozott paradicsom
  • bazsalikom és oregánó ízlés szerinti keveréke

Feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):

  • paprikás szalámi
  • gépsonka
  • szeletelt sajt
  • hagyma
  • kolbász
  • csemege uborka
  • kukorica
  • gomba, stb

Elkészítése:

A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem, konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem, amíg az élesztő felfut. A lisztben elkeverem a sót.

Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek, majd beleöntöm az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.

A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal. Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen, duplájára kelesztem a pizzatésztát.

Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, kevés olívaolajat szétkenek rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítom és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom.

Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni.

Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajtszeletek.

Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő “követelményeket” a lehető legjobb eredmény érdekében.

250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.

A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!

Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!

Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.