Bolognai csiga recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 80 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 1 ek kacsazsír vagy 3 ek étolaj
- pici só
- kb 4-4,5 dl langyos víz
Bolognai töltelék:
- 25 dkg darált sertéshús
- 25 dkg darált marhahús
- 3 ek étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis üveg szeletelt gomba
- 1 kis sűrített paradicsom (kb 50 g)
- 1/2 ü bolognai szósz
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk morzsolt bazsalikom vagy 6-7 db friss levél apróra vágva
- csipet őrölt bors
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg reszelt sajt
Tészta kenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A bolognaival kezdünk, mert hűlnie kell!
A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az étolajon kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a húsok apró darálék formában ki nem fehérednek.
Ekkor hozzáadjuk az üveges gombát a levével együtt, a fűszereket és a paradicsom pürét, ha száraznak találjuk, egy kevéske vizet hozzáöntve lassú lángon legalább 18-20 percet rotyogtatjuk, amíg a leve teljesen el nem fő.
Ezután hozzáadjuk a szószt és elkeverjük, végül elzárjuk a lángot és botmixerrel vagy turmixgépben kissé pépesítjük (így kenhetőbb lesz) és félretesszük hűlni!
Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást és sajtot, majd jól összekeverjük.
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve elmorzsoljuk benne az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet ráöntve hagyjuk, hogy feloldódjon.
Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű kacsazsírt vagy étolajat és további pici langyos vizet adagolva szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarjuk és 25-30 percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Lisztezett felületen a tésztát 1/2 cm vastag téglalap formára kinyújtjuk és rákenjük a bolognai masszát úgy, hogy az egyik hosszabb végén meghagyunk kb 3-4 centis felületet, amit a felvert tojással megkenünk. Így a feltekerésnél és a szeletelésnél összetapad a tészta, így könnyebb vele dolgozni és süléskor egyáltalán nem nyílnak ki.
Feltekerjük a tésztát és 1,5 cm-es szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt lemezre teszünk.
Minden csiga tetejére rászórunk egy pici reszelt sajtot és kb 20-22 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!