Bolognai csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 80 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 ek kacsazsír vagy 3 ek étolaj
  • pici só
  • kb 4-4,5 dl langyos víz

Bolognai töltelék:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg darált marhahús
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis üveg szeletelt gomba
  • 1 kis sűrített paradicsom (kb 50 g)
  • 1/2 ü bolognai szósz
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk morzsolt bazsalikom vagy 6-7 db friss levél apróra vágva
  • csipet őrölt bors
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt sajt

Tészta kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Tetejére:

  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A bolognaival kezdünk, mert hűlnie kell!

A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az étolajon kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a húsok apró darálék formában ki nem fehérednek.

Ekkor hozzáadjuk az üveges gombát a levével együtt, a fűszereket és a paradicsom pürét, ha száraznak találjuk, egy kevéske vizet hozzáöntve lassú lángon legalább 18-20 percet rotyogtatjuk, amíg a leve teljesen el nem fő.

Ezután hozzáadjuk a szószt és elkeverjük, végül elzárjuk a lángot és botmixerrel vagy turmixgépben kissé pépesítjük (így kenhetőbb lesz) és félretesszük hűlni!

Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást és sajtot, majd jól összekeverjük.

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve elmorzsoljuk benne az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet ráöntve hagyjuk, hogy feloldódjon.

Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű kacsazsírt vagy étolajat és további pici langyos vizet adagolva szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarjuk és 25-30 percet pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Lisztezett felületen a tésztát 1/2 cm vastag téglalap formára kinyújtjuk és rákenjük a bolognai masszát úgy, hogy az egyik hosszabb végén meghagyunk kb 3-4 centis felületet, amit a felvert tojással megkenünk. Így a feltekerésnél és a szeletelésnél összetapad a tészta, így könnyebb vele dolgozni és süléskor egyáltalán nem nyílnak ki.

Feltekerjük a tésztát és 1,5 cm-es szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt lemezre teszünk.

Minden csiga tetejére rászórunk egy pici reszelt sajtot és kb 20-22 perc alatt szép világosbarnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!